Een felsdak monteren is makkelijker dan gedacht! Het Finish Klik Felsdak is hét innovatieve stalen alternatief voor de traditionele zinken fels banen. Dit profiel is speciaal ontworpen om dezelfde uitstraling als traditionele zinken of koperen felsdaken na te bootsen, met alle voordelen van staal. Wilt u een loods bouwen, op deze pagina leggen we in detail uit hoe u een felsdak eenvoudig kunt monteren.
Wat is het Finish Klik Felsdak?
Het Finish Klik Felssysteem is een vorm van enkelwandige stalen dakbeplating. Ook kan deze gebruikt worden als wandbeplating. Dankzij het handige kliksysteem is het heel makkelijk te monteren. Het Finish Klik Felsdak is te gebruiken op uw loods. Dit kunt u speciaal aanvragen bij onze verkopers. Helaas is het niet mogelijk om het Klik Felsdak te kiezen bij het online ontwerpen van uw loods. Wel kunt u het kiezen bij het opvragen van een offerte voor een ongeisoleerde loods. Het is tevens mogelijk om een geisoleerde loods te kopen met sandwichpanelen waar de felsplaten tegenaan gemonteerd worden. Zo heeft u toch het mooie Klik Felsdak en een geïsoleerde loods!
Voordelen van het Finish Klik Felsdak
Het Finish Klik Felsdak systeem is geproduceerd uit een stalen plaat met een dikte van 0,63 millimeter dik en is verkrijgbaar in twee kleuren en drie breedtes. In deze handleiding monteren wij het 500 profiel. Dit profiel heeft een werkende breedte van 500 millimeter. Wanneer u een ander fels profiel bij Finish Profiles heeft gekocht, kunt u deze handleiding ook gewoon volgen. Het Finish Klik Fels systeem heeft de volgende voordelen:
- Zeer gemakkelijke montage
- Teruggevouwen lip zorgt voor blinde montage
- Vouwbare bovenlip voor watergering stuw-water
- Extra zetting voor een vlakker oppervlak
- Inkijklip kan worden dichtgedrukt
- Verweert minder snel dan zink of lood
- Veroorzaakt geen leksporen bij agressief regenwater
Wilt u ook uw dak of wand bekleden met Finish Klik Fels? Bekijk dan het Finish Felsdak in onze webshop. Snel zien hoe de montage werkt? Bekijk dan onderstaande video.
Stap 1: Het monteren van het start- en gootprofiel
We starten met het monteren van de Finish Klik felsdak profielen wanneer alle wanden gereed zijn, en u zich ervan verzekerd hebt dat de constructie volledig is afgemonteerd. Wij attenderen u erop dat u tijdens het werken op het dak voldoende gebruik maakt van valbescherming. Hou tevens de directe omgeving van de loods vrij van bouwmaterialen en afval.
Stap 2: Het monteren van het start- en gootprofiel
Voor we kunnen beginnen met het leggen van het dakbeschot, zullen we beginnen met het monteren van het start- en gootprofiel. De lip aan de bovenzijde verzorgt de blinde bevestiging in de gootlijn. Bij een toepassing van het felsdak op een andere constructie ziet dit zetwerk er mogelijk iets anders uit.
Stap 3: Het bevestigen van het binnennokstuk
In de nok van het dak begint u met het bevestigen van het binnennokstuk. Hiermee dekken we de naad boven in het dak af. Het zetwerk in de nok kan ook bovenop het dakbeschot en/of de waterkerende folie of structuurmat worden bevestigd. Dit zorgt voor een betere waterdichte afwerking.
Stap 4: Het monteren van het start- en gootprofiel
Let er bij het monteren van het start- en gootprofiel op dat u het zetwerk geheel tegen het zetwerk van de hoekstukken aan duwt. Controleer in detail nogmaals of de montagestrook van het gootstuk de montagestrook van het hoekstuk aan de buitenzijde overlapt. Dit doet u alvorens het zetwerk vast te zetten. Het optimale resultaat is een zo klein mogelijke kier tussen de beide zetwerken. Daarop kunt u het beste een felsdak monteren.
Stap 5: Het zetwerk voor het start-en gootprofiel
Het zetwerk voor het start-en gootprofiel wordt aan de bovenzijde aan het dakelement gemonteerd. Zorg ervoor dat de schroeven/popnagels stevig aangetrokken zijn. Dat maakt het makkelijker om het dakbeschot of dakpaneel vlak te monteren. Voor het vastzetten van het zetwerk dient u uiteraard de schroeven te gebruiken die in de juiste kleur gelakt zijn.
Stap 6: Het zetwerk voor het start-en gootprofiel
Wanneer het dakbeschot tegen het zetwerk gelegd wordt, dient men voorzichtig te zijn. Door overbodig stoten kan het zetwerk beschadigen of vervormen. Schenk tijdens het monteren van de profielplaten en zetwerken ook extra aandacht aan de plaatsing van ladders. Hiermee zorgt u dat de lip waaraan de felsbanen die worden gemonteerd niet worden verbogen.
Stap 7: Het leggen van de Finish Profiles structuurmat
Na het dicht leggen van het gehele dakoppervlak kunt u beginnen met het leggen van de Finish Profiles structuurmat. Alvorens het zover is, raden wij echter nogmaals aan het dakoppervlak in detail te controleren op scherpe uitstekende objecten. Dit kunnen bijvoorbeeld schroeven of splinters zijn. Wanneer u zeker weet dat er in het dakbeschot geen oneffenheden zitten, kunt u doorgaan naar de volgende stap.
De banen van de structuurmat worden horizontaal van links naar rechts aangebracht, met de plastic krullen aan de bovenzijde. De eerste baan wordt in de gootlijn met een overlap op het start profiel bevestigd. Deze overlap vormt tevens een extra waterkering waardoor mogelijk doorgedrongen (condens) water buiten de constructie wordt gehouden.
Stap 8: Een baan in de structuurmat verlengen
Wanneer u een baan in de structuurmat moet verlengen, verwijdert u eerst de krullen over een strook van ongeveer 10 centimeter. Gebruik hierbij een scherp mes om de krullen voorzichtig en gecontroleerd weg te snijden. Let er bij het snijden wel op dat u niet door de structuurmat heen snijdt. Daardoor verliest de mat mogelijk zijn waterkerende eigenschap.
Voor het daadwerkelijke verlengen van de mat adviseren wij de ontkrulde strook te kitten met een siliconen of bitumen kit. De onderzijde van de mat wordt met behulp van korte spijkers of schroeven in de overlap van beide banen gemonteerd. Let hierbij uiteraard wel op dat het bevestigingsmiddel niet door het dakbeschot heen steekt en aan de onderzijde weer in het zicht komt.
Stap 9: De eerste felsplaten monteren
Na het aanbrengen van de structuurmat kunnen we beginnen met het leggen van het daadwerkelijke felsdak. Het aanbrengen van de fels platen wordt gestart aan de rechterzijde van het dakvlak. Hierbij zit de schroefzijde aan de linkerzijde en de terug gevouwen lip gelijk aan de gootlijn. Bij het monteren van het felsdak is het van belang dat u de terug gevouwen lip achter de lip aan het start- gootprofiel haakt. Deze manier van bevestigen voorkomt het opwaaien van de profielplaat.
Stap 10: Monteer de plaat met één schroef vast in de gootlijn
Voordat u de profielplaat recht legt, adviseren wij de plaat met één schroef in de gootlijn vast te zetten. Om u zich ervan te verzekeren dat het eerste profiel goed recht ligt, kunt u het beste een kleine 3-4-5 steek te maken. Bij deze methode maakt u een driehoek met twee rechte zijden van 30 en 40 centimeter lang. De hoek is recht wanneer de lange zijde 50 cm bedraagt. Overigens kunt u hetzelfde resultaat behalen met het gebruik van een winkelhaak of gradenboog.
Stap 11: Schroef de plaat verder af
Wanneer u zeker weet dat de profielplaat haaks op de gootlijn staat, kunt u de plaat verder afschroeven. Bij het bevestigen van de platen worden de schroeven in het midden van de montage gaten geplaatst. Daarnaast dienen ze aan te trekken tot de kop van de schroef gelijk loopt met de bovenzijde van het montagebrug.
De montagegaten bevinden zich op de plaat met een h.o.h. afstand van 44 millimeter. Dit maakt het ook mogelijk om het profiel op panlatten te monteren. Wij bevestigen echter om de 40-44 centimeter.
Stap 12: Druk de tweede felsbaan erop
Wanneer de eerste fels plaat is bevestigd, kunt u de tweede felsbaan erop vast drukken. Positioneer weer de plaat eerst onderaan het dak in de gootlijn en haak het eveneens achter het startprofiel. Wanneer het paneel aan de onderzijde gelijk ligt met de voorgaande baan, drukt u het profiel met twee handen aan elkaar vast.
Stap 13: Tip & invouwen van anti-inkijk kapje
Wanneer u het felsbaanprofiel toepast op lange dakoppervlakken is het niet te vermijden dat u over het dak moet lopen. LET OP! Doe dit te allen tijden op de reeds bevestigde paneelplaten! Maak gebruik van valbescherming en probeer het werken op het dak te vermijden bij harde wind of regen.
Wanneer ook het tweede fels profiel is bevestigd, kan het anti-inkijk kapje aan de onderzijde van de plaat worden omgevouwen. Zo kunt u verder het felsdak monteren.
Stap 14: Dicht het totale dakoppervlak
Herhaal de voorgaande stappen tot het gehele dakoppervlak dicht gelegd is. Nadat het volledige dakoppervlak gelegd is, kunt u starten met het knippen en bevestigen van de zetwerken. Voor het bevestigen van de zetwerken langs de kopgevel hoeft u het dak niet meer te belopen. Voor het bevestigen van de nokstukken echter wel.
Stap 15: Monteer het zetwerk I
Voor het monteren van de zetwerken aan de kopgevels starten we weer aan de onderkant van het dakoppervlak in de gootlijn. De zetwerken voor Finish dak- en gevelsystemen hebben een standaard lengte van 3 meter. Wij vragen u dan ook voldoende aandacht te besteden aan de plaatsing van hele en passtukken om onnodig verlies te voorkomen. Houd bij het knippen van de zetwerken rekening met de aansluiting op andere zetwerken. Laat waar nodig materiaal over om later om te kunnen vouwen. Op die manier kunt u een zo fraai mogelijk eindresultaat behalen.
Stap 16: Monteer het zetwerk II
Bij het daadwerkelijke vastzetten van de zetwerken aan de dak- en gevelbekleding wordt gebruik gemaakt van op kleur gelakte schroeven. De schroeven die gebruikt worden voor het monteren van de zetwerken hebben de kleur van de zetwerken, niet de kleur van het dak!
Stap 17: Het zetwerk III
Zetwerken worden gekoppeld/verlengd met 16 centimeter lange koppelstukken. Deze extra zetwerken worden onder het daadwerkelijke zetwerk gemonteerd, en samen met een schroef aan het dak- of wand paneel bevestigd.
Tot slot worden de zetwerken zorgvuldig omgevouwen met een zettang.
Stap 18: Het zetwerk IV
Wanneer het zetwerk aan de voet van het dakoppervlak zijn gemonteerd kan gestart worden met het monteren van de overige zetwerken van de windveren. Let er op dat u de schroeven niet te strak aandraait. Hierdoor kan het zetwerk vervormen. Dit kan tot gevolg hebben dat zetwerken minder goed op elkaar aansluiten. Tevens wordt de esthetische kwaliteit minder.
Stap 19: Het zetwerk V
De zetwerken voor de windveren worden ook in de nok weer ingeknipt. Dit doen we om een nette staande naad te creëren. Let er ook goed op bij het knippen dat het resterende zetwerk lang genoeg blijft en er geen grote naden ontstaan. Voor het felsdak monteren tijdens koude (winter)dagen dient u er rekening mee te houden dat het staal in de zomermaanden uit zal zetten. Een te kleine of geen naad is in die situatie ook niet gewenst.
Stap 20: Het zetwerk VI
De zetwerken worden in de nok koud tegen elkaar geplaatst. Voor het vastzetten van de zetwerken laat u er een afstand van ongeveer 40 centimeter tussen. Voor het schroeven adviseren wij de schroeven te allen tijden vast te zetten in het midden van de zet.
Stap 21: Het zetwerk VII
Onze Finish Profiles ‘Klik’ felsdak profielplaten worden standaard geleverd met twee lippen. De onderste lip wordt vanuit de fabriek gevouwen. Deze fungeerde aan het begin van deze handleiding als verankering aan de dakconstructie. De tweede lip aan de plaat bevindt zich bovenin de plaat onder het nokzetwerk. Deze 25 millimeter lange lip dient door u in het werk te worden gevouwen met een zettang.
De vouw die u boven in de profielplaat aanbrengt, dient als waterkering. Dit is vooral nodig tijdens hevige regenbuien met veel wind. Deze zet is vooral van belang bij een lage dakhelling. Ook wanneer het bouwwerk zich op een positie bevindt waar de zijgevels (en daarmee ook het dak) veel wind vangen. De waterkering bevindt zich achter/onder een tweede zetwerk. Hierdoor is het niet nodig om ook de hoeken af te dichten.
Stap 22: Het zetwerk VIII
Na het aanbrengen van de zetwerken voor de windveren kan het werk worden afgerond met het afmonteren van de nok. Allereerst bevestigt u een geventileerd zetwerk op de profielplaat. De positie van dit zetwerk is afhankelijk van de afmetingen van het nokstuk. Die is vervolgens afhankelijk van de dakhelling en de afmeting van de constructie.
Voor het bepalen van de exacte positie van het geventileerde zetwerk, legt u een deel van het nokstuk los op zijn plaats. Afhankelijk van de afmetingen van het zetwerk, kan het zijn dat deze inzakt. Hierdoor wijkt de hellingshoek van het felsdak zichtbaar af van de dakhelling. Dit kunt u gelukkig oplossen. Dat doen we door de lange zijden naar elkaar toe te knippen tot het doorzakken verdwijnt.
Stap 23: Het zetwerk VIII
De positie van het geventileerde zetwerk is tamelijk belangrijk. Dit komt omdat het zetwerk voor de nok hierop wordt vast geschroefd. Zo verbindt u het met de rest van de constructie. Voor een optimale bevestiging dient het nokprofiel 5mm over of 5mm binnen het geventileerde zetwerk te vallen. Op deze manier blijft er nog voldoende ruimte over voor het monteren van de zetwerken.
Wanneer u tevreden bent over de positionering van de zetwerken kunt u het felsdak verder afmonteren en bevestigen. De zetwerken in de nok worden wederom verlengd met 16 centimeter lange koppelstukken die ook hier onder het zetwerk worden aangebracht. Voor het monteren van het nokstuk op het geventileerde zetwerk raden wij aan 2 schroeven per baan aan te brengen.
Stap 24: Het zetwerk IX
De gaten die in het geventileerde zetwerk worden geponst, kunnen er bij lage bouwwerken met lage nokhoogte ervoor zorgen dat u in de constructie kunt kijken. Vindt u het belangrijk om geen bevestigingsschroeven te zien? Dan kan het verstandig zijn om extra rekening te houden met de plaatsing van de schroeven. Zo voorkomt u dat deze niet door de gaten heen te zien zijn.
Het afwerken van het nokstuk aan de kopgevels van het felsdak wordt gedaan met twee laatste kleine zetwerken. Deze zetwerken knipt u zodanig in dat zij de open zijde van de nok in zijn geheel afdekken. Deze zetwerken bevestigt u tot slot met twee op kleur gebrachte schroeven bovenop de nok.
Stap 25: Geniet van het eindresultaat
Volgens bovenstaand stappenplan kunt u dus uw nieuwe felsdak monteren. Als u al deze stappen succesvol heeft doorlopen kunt u genieten van zelf-gemonteerde fels dak.
Wilt u een loods kopen met het Klik Felsdak? Vraag dan een offerte aan. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Onze experts zitten voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.
Tel: 0299-451265.
Mail: info@finish-building.com