Home/Vergunningsvrij bouwen

Vergunningsvrij bouwen

Bij het bouwen van uw loods kan het mogelijk zijn dat u geen omgevingsvergunning nodig heeft. Voor bijbehorende bouwwerken kunt u namelijk, onder verschillende voorwaarden, vergunningsvrij bouwen. Wij helpen u graag bij het proces om te bepalen of u in aanmerking komt voor vergunningsvrij bouwen.

In het geval u niet in aanmerking komt voor vergunningsvrij bouwen, dan helpen wij u uiteraard graag met het aanvragen van een omgevingsvergunning. Klik hier onderstaand om meer te weten te komen over deze vergunningsaanvraag: Aanvraag van een omgevingsvergunning

Wat is een bijbehorend bouwwerk?

Een bijbehorend bouwwerk is een uitbreiding van een hoofdgebouw, zoals bijvoorbeeld een aan- of uitbouw waarvan het gebruik ten dienste staat van het hoofdgebouw. Ook een bijgebouw, overkapping of ander bouwwerk met een dak waarvan het gebruik ten dienste staat van het hoofdgebouw is een bijbehorend bouwwerk. Een bijbehorend bouwwerk kan alleen worden gebouwd op het erf dat hoort bij het hoofdgebouw. Het erf is de grond bij het hoofdgebouw die volgens het bestemmingsplan mag zijn ingericht voor het gebruik van het hoofdgebouw.

Vergunningsvrij bijbehorende bouwwerken bouwen

Het is belangrijk om te weten dat u alleen op het achtererf vergunningsvrij bijbehorende bouwwerken mag bouwen. Voor bijbehorende bouwwerken op het voorerf is altijd een vergunning nodig. Op een hoek geldt dat ook voor het zijerf. Verder hangt het vergunningsvrij bouwen van bijbehorende bouwwerken af van verschillende aspecten waaraan moet worden voldaan. Middels onderstaand stappenplan kunt u zien of u in aanmerking komt voor vergunningsvrij bouwen. 

Stappenplan vergunningsvrij bouwen

  1. Bepaal het achtererfgebied
  2. Bepaal de omvang van het bebouwingsgebied
  3. Bereken de maximaal toelaatbare oppervlakte voor bijbehorende bouwwerken
  4. Bereken hoeveel er nog mag worden bijgebouwd
  5. Ga na hoe hoog u mag bouwen
  6. Check het gebruik van het bijbehorend bouwwerk
  7. Houdt rekening met uitzonderingen en aandachtspunten
  8. Bij twijfel, vraag het uw gemeente of doe de online vergunningcheck

Voor de volledige uitwerking van dit stappenplan verwijzen wij u naar het onderstaande bestand:

Brochure vergunningsvrij bouwen

 

Heeft u vragen neem dan gerust contact op met onze klantenservice of kijk bij veelgestelde vragen.

Tel: 0800 2091
Email: info@finish-building.nl

Vergunningsvrij bouwen