Home/Blog/De oorzaak en de oplossing bij condensvorming
De oorzaak en de oplossing bij condensvorming

De oorzaak en de oplossing bij condensvorming

Het is natuurlijk dat er vocht voorkomt in een dekbedekkingscontructie. Wanneer een dak goed is opgebouwd zal het vocht bovenin de isolatielaag komen te zitten. Dit vocht verdwijnt vanzelf weer in warmere tijden. Er is doorgaans niks aan de hand zolang het dauwpunt hoog in de dakbedekkingsconstructie zit.

Het verschil tussen condensatie en lekkage

Vaak wordt condens onder het dak geassocieerd met een daklekkage. Dit komt doordat de gevolgen op elkaar lijken, maar ze hebben allebei een andere oorzaak.

Condensatie is neergeslagen waterdamp op een oppervlak dat kouder is dan de omgeving. Dit komt door een hoge luchtvochtigheid. Bij een daklekkage komt het vocht door een kier of gleuf van buiten af naar binnen sijpelen.

Wanneer wordt er condens gevormd?

De keuze van het onderdak en de lucht- en dampdichtheidsprestaties van de dakopbouw bepalen in grote maten het risico op condensatie. Vroeger ging men er onjuist vanuit dat een lucht- en dampscherm volstond om de luchtdichtheid van het dak te waarborgen. Er werd geen rekening gehouden met het feit dat de nagestreefde luchtkwaliteit onder meer valt of staat met de correcte afwerking van de voegen en de aansluitingen. Vandaar dat er nu eveneens aandacht wordt besteedt aan de continuïteit van het lucht- en dampscherm.

Inwendige condensatie kan worden gevormd doordat koude/droge lucht in aanraking komt met de warmere/vochtigere lucht. Wanneer warme en koude lucht elkaar raken ontstaat er condensatie. Dat punt van samenkomen we het dauwpunt.

Schimmels, houtrot en een prestatievermindering van isolatiematerialen kunnen het gevolg zijn van inwendige condensatie, wanneer er onvoldoende geventileerd wordt. Vandaar dat het zeer belangrijk is dat de constructie lucht- en waterdicht wordt afgewerkt.

De oplossing  voor het probleem

De oplossing zit in de dakbedekking. Uw loods zal beschermd worden voor condens, wanneer de vertrekken voldoende worden geïsoleerd en geventileerd.

Om het neerdruppen van condens in een gebouw te voorkomen adviseren wij een anti-condens vilt aan. Het anti-condens vilt bestaat uit vezels die in elkaar grijpen, maar voldoende ruimte overlaten om condens op te nemen. Wanneer de temperatuur stijgt, wordt het opgenomen vocht weer als damp aan de omgeving afgestaan.

Naast de goede eigenschappen van deze vochtopname (700 tot 900 gr/m²) biedt de folie ook extra geluidsabsorptie. Het vilt is met name bedoeld voor goed ventilerende ruimtes of overkappingen.

De plaateinden ter plaatse van de goot, overlappen en opleggingen moeten behandeld worden. Deze behandeling kan worden uitgevoerd door middel van verhitting met een industriële föhn -waarbij het vlies door verhitting vervormt- of door middel van een blanke lak. Door deze manieren van behandeling verzadigd u de vezels en voorkomt u het aanzuigen van water van buitenaf.