Lichtplaten voor uw (geisoleerde) loods

Lichtplaten zorgen voor natuurlijk daglicht in uw loods. Dit zijn namelijk polycarbonaat dakplaten die, in tegenstelling tot onze reguliere dakplaten, transparant zijn. Wat zijn deze polycarbonaat lichtplaten en hoe worden ze toegepast in onze loodsen? We noemen een aantal eigenschappen en voordelen in deze blog.

Wat zijn polycarbonaat lichtplaten?

Polycarbonaat is een soort kunststof. Het is een helder, stevig en hard materiaal dat bestand is tegen hogere temperaturen. Niet alle kunststoffen kunnen hogere temperaturen aan. Verder is het stootvast en niet poreus. Daarom wordt het in veel producten gebruikt, zoals veiligheidsbrillen, helmen of politieschilden. Polycarbonaat profielplaten worden ook veel toegepast in de bouw. Wij gebruiken de platen voornamelijk als dakplaten. Door ze in het dak te plaatsten, valt er daglicht naar binnen. De lichtplaten zijn er zowel in een geïsoleerde als niet-geisoleerde variant. De variant voor geisoleerde loodsen noemen we lichtcassettes. We zullen verderop in dit artikel het verschil uitleggen.

Finish Building lichtplaten binnenkant loods onder

Hoe passen we de lichtplaten toe?

Bij het samenstellen van uw loods kunt u kiezen of u lichtplaten in uw dak wilt of niet. Het voordeel van deze transparante platen is dat er veel daglicht doorheen komt. Hierdoor hoeft er niet altijd licht te branden wanneer u in uw loods of garage bent. Dit scheelt u weer energie en daarmee kosten. Wij leveren glasheldere platen met een lichtdoorlatendheid van 74%. De toplaag is voorzien van een laag die verkleuring tegengaat. Bovendien zorgt een UV-barrière voor optimaal licht en gaat het verkleuring tegen. De lichtplaten zijn verkrijgbaar in dezelfde profilering als onze stalen dakplaten. Ze zijn ook op maat gemaakt. Daardoor passen deze perfect in uw dak. U kunt ervoor kiezen de lichtplaat van nok tot goot te plaatsen of om ze midden in het dakvlak aan de panelen aan te laten sluiten. De exacte plaatsing kunt u zelf bepalen.

Geïsoleerd of niet geisoleerd?

Gaat u voor een geïsoleerde of niet-geisoleerde loods? Wanneer u uw loods bouwpakket samenstelt, kunt u beslissen wat voor beplating u erop wilt hebben. Kiest u voor een geïsoleerde loods en wilt u hierbij geïsoleerde lichtplaten laten plaatsen? Dan leveren wij lichtcassettes. Deze bestaan uit een polycarbonaat binnen- en buitenplaat met opvulling. Deze cassettes kunnen wij leveren bij diverse types sandwich dakpanelen. Doordat de cassettes op maat worden gemaakt, past het altijd precies bij de andere panelen. De profilering sluit dus perfect aan. Ook werkt de montage hetzelfde bij de panelen en de lichtcassettes. Hoe dit werkt, leggen we verderop uit.

Eigenschappen

De polycarbonaat lichtplaten zijn zoals eerder aangegeven, bestand tegen hogere temperaturen, variërend tussen de -20 en +100 graden Celsius. Het is dus mogelijk om diverse bouwwerkzaamheden waarbij hoge temperaturen vrijkomen, uit te voeren in een loods met deze lichtplaten. Ze kunnen daardoor worden toegepast in de bouw, de agrarische en de particuliere sector. De platen worden gekenmerkt door hun optisch heldere lichtdoorlaat en exceptionele slagvastheid. Dat houdt in dat ze een hoge mate van bescherming bieden bij een schok of slag, zoals harde hagel.

Verder voldoen deze lichtplaten aan de hoogste kwaliteitseisen met betrekking tot lichttransmissie en vormvastheid. Ook zijn de kleurechtheid en brandveiligheid gegarandeerd (M1-B1-Class1). Dit geldt ook voor de lichtcassettes. Deze zijn natuurlijk aan de kopse kanten afgedicht zodat er geen vuil of ongedierte binnenkomt en de isolerende werking intact blijft.

Finish Building lichtplaten polycarbonaat dakplaat
Finish Building lichtplaten Lichtcassette polycarbonaat dakplaat

De lichtplaten plaatsen

Gaat u zelf uw loods bouwen? In onze bouwpakketten leveren wij altijd alle benodigde elementen mee. Dat zijn niet alleen de stalen elementen voor de staalconstructie, maar ook de beplating. Deze kunt u zelf gemakkelijk monteren. De montage van de lichtplaten werkt namelijk hetzelfde als de montage van de dakplaten. Lichtplaten worden vooral geplaatst tussen de stalen dakplaten (of reguliere dakpannen) door. Op een loods is het niet mogelijk om het gehele dak met lichtplaten te bekleden. Dat komt omdat de dakconstructie hiervoor te zwak is. Bij kleinere daken, bijvoorbeeld een overkapping, zou dit wel kunnen. Liever niet zelf bouwen? Het Finish bouwteam kan binnen enkele dagen uw gehele loods neerzetten!

Finish Building lichtplaten montage kalot
Finish Building lichtplaten kalot staal

Hoe monteer ik mijn lichtplaten?

Wanneer u zelf uw loods gaat monteren, krijgt u in ons zelfbouwpakket een montagehandleiding meegeleverd. Begin na het monteren van de staalconstructie altijd met het plaatsen van de wandpanelen. Nadat deze gemonteerd zijn, kunt u beginnen aan het monteren van de dakplaten- of panelen. De lichtplaten hebben dezelfde lengte, dikte en vorm als de dakplaten. Het monteren verloopt dan ook hetzelfde. Het enige waar u op dient te letten is het plaatsen van een kalot (zie afbeelding). Hierin wordt de schroef gemonteerd om beschadiging aan de plaat te voorkomen. De kalotten leveren we uiteraard mee.

Wilt u meer informatie over het monteren van uw loods met een bouwpakket? Bekijk dan onze artikelen over montage geisoleerde loods of het Finish Building bouwpakket.

De lichtplaten worden met kalotten vastgezet om schade te voorkomen.

Finish Building montage lichtplaten dakplaten

Zet ook de overlappende dakplaat vast met een kalot om de onderliggende lichtplaat te beschermen.

Het is mogelijk om de lichtplaten mee te bestellen bij het samenstellen van uw loods. Uw verkoopadviseur zorgt er dan voor dat de lichtplaten hetzelfde profiel zijn als de dakplaten die u kiest. Liever de lichtplaten los bestellen? Dat kan ook! Ga dan naar de website van onze zusteronderneming Finish Profiles en bekijk de lichtplaten voor een ongeisoleerde loods. Heeft u een geïsoleerde loods of garage? Bekijk dan de lichtcassettes.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op! Onze adviseurs helpen u graag verder met het samenstellen van de lichtplaten of -cassettes voor uw loods of garage. Wij zijn al jaren ervaren in het bouwen van een geïsoleerde schuur, loods, hal of garage en kunnen u verder op weg helpen.

E: info@finish-building.nl
T: 0299-451265

Finish Building lichtplaten polycarbonaat dakplaat loods

Meest recente berichten

Wilt u graag weten wat Finish Building voor u kan betekenen?

Direct contact: 0299 - 451 265 van ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur en op za van 09.00 - 13.00 uur