Wanneer mag ik vergunningvrij bouwen

Wanneer u van plan bent om een stalen loods te bouwen of te verbouwen, kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. In sommige gevallen is het zo dat u geen omgevingsvergunning nodig heeft. Maar wat is er in de wet bekend over vergunningvrij bouwen?
Wilt u meer weten? lees dan vooral verder!

“Wanneer mag ik vergunningvrij bouwen?”

In de meeste gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen. Alle vergunningvrije situaties worden in de algemene bepalingen behandeld. Wanneer uw type bouwplan niet in het besluit staat zal u een vergunning moeten aanvragen.

Wilt u weten hoe u een vergunning kan aanvragen? Volg de handige stappenplan uit onze blog “Schuur bouwen met of zonder vergunning?

“Mijn type bouwplan staat in het besluit omgevingsrecht, nu ben ik klaar … toch?”

Nee, helaas is dit niet het geval. Wanneer het bouwplan voldoet aan de Bijlage II van het Besluitvormingsrecht moet het alsnog voldoen aan het Bouwbesluit 2012 en aan het burenrecht uit het burgerlijk wetboek.

Het Bouwbesluit 2012 is opgesteld door de overheid. Kwesties die onder andere in het besluit onder handen worden genomen zijn veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Ieder bouwwerk dient te voldoen aan deze voorschriften.

“Waar kan ik onderzoeken of mijn bouwplan voldoet aan het bouwbesluit?”

Door gebruik te maken van rekenmethoden, checklists en richtlijnen kunt u analyseren of uw bouwplan voldoet aan de voorschriften van het Bouwbesluit 2012.  bouwbesluit:

  1. NEN-normen
    In de NEN-normen staan methoden die u helpen bij het bepalen of uw bouwplan voldoet aan het bouwbesluit.
  2. Erkende kwaliteitsverklaringen
    In een kwaliteitsversklaring staat of het bouwmateriaal of een bouwonderdeel voldoet aan de eisen van het bouwbesluit
  3. Gelijkwaardige oplossingen

Met een gelijkwaardige oplossingen kunt u afwijken van de prestatie-eis uit het besluit. Het is echter zo dat u dan wel moet voldoen aan het doel van de functionele eis.

  1. Nederlandse praktijkrichtlijnen – NPR’s

Hierin staan de aanwijzingen om te controleren of u voldoet aan de minimumeisen van het Bouwbesluit.

  1. Nederlandse technische afspraken – NTA’s

Deze richtlijnen gaan over de praktische uitwerking van een norm uit het Bouwbesluit.

Wanneer u hulp nodig heeft kan u ons deskundige personeel inschakelen om samen te analyseren of uw bouwplan voldoet aan de voorschriften van het Bouwbesluit!

“Klopt het dat het Bouwbesluit strenger gaat worden in 2020?”

Zoals gezegd moeten alle nieuwe gebouwen vanaf 1 juli 2020 voldoen aan strengere eisen voor het verbruik van energie. Deze aangescherpte nieuwbouweisen worden de BENG-eisen genoemd: De bijna Energie neutrale Gebouw eisen. In juli 2020 worden deze eisen dus in het Bouwbesluit 2012 opgenomen.

Door middel van de nieuwe BENG-eisen wil Nederland een stap zetten om het energiegebruik van woningen en gebouwen te beperken. Deze nieuwe gebouwen zullen daarmee voldoen aan de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen. In deze richtlijn is afgesproken dat alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal moeten zijn.

Wanneer u meer wilt weten over energieprestaties in de bouw kunt u het volgende artikel lezen: “Energieprestaties” – waar moet ik aan voldoen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen gekregen over vergunningvrij bouwen?  Neem dan gerust contact met ons op.

Meest recente berichten

Wilt u graag weten wat Finish Building voor u kan betekenen?

Direct contact: 0299 - 451 265 van ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur en op za van 09.00 - 13.00 uur