Geïsoleerde wandprofielen de eigenschappen

Geïsoleerde wandprofielen zijn één van de opties die wij aanbieden als beplating voor uw schuur, loods, garage of hal. Hier komt meer bij kijken dan gedacht. Wat is deze vorm van isolatie en hoe werkt het precies?

Wat zijn geïsoleerde wandprofielen?

Een geïsoleerd wandprofiel wordt ook wel een sandwichpaneel genoemd. Het zijn namelijk twee stalen platen met daartussen een isolatielaag. Eén zo’n paneel is al gereed voor montage; er hoeven geen extra latten of isolatiemateriaal bij gemonteerd te worden. Het geïsoleerde wandprofiel wordt op maat aangeleverd, waardoor alle profielen precies op uw wand gemonteerd kunnen worden. U hoeft dus nooit iets na bestellen, omdat we altijd extra panelen leveren voor het geval er schade is opgetreden. De geïsoleerde wandprofielen zorgen voor isolatie van het  gebouw, oftewel het beschermen tegen temperatuurschommelingen en tegen invloeden van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld regen zijn maar ook brand. Een isolatielaag voorkomt lekkage, schimmel en zorgt ervoor dat brand minder snel de constructie binnendringt. Hoe werkt deze isolatie en wat bepaalt de dikte? Dat zullen we hierna uitleggen.

Hoe werkt het geïsoleerde wandprofiel?

Het geïsoleerde wandprofiel bestaat uit twee elementen: de stalen platen en de isolatielaag. De stalen platen zijn qua materiaal hetzelfde, maar qua uiterlijk niet. De onderste plaat is altijd plat. Dan kan het gemakkelijk op de constructie gemonteerd worden. De bovenkant kan echter diverse vormen hebben. Deze kan een ribbel hebben of een golfprofiel. Verder leveren wij de profielen altijd gecoat aan. De coating die we aanbrengen heeft een beschermende werking. De panelen gaan dan jarenlang mee. Hierop geven wij tot 40 jaar garantie.

De binnenkant van het paneel bestaat uit PIR schuim. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde, vergeleken met bijvoorbeeld steenwol of glaswol. Deze isolatie kan verschillende diktes hebben. Hoe dikker de laag, hoe hoger de isolatie. Het makkelijkst is dan om te denken dat de dikste laag altijd het beste is. Dit is echter ook het duurst en niet altijd nodig. Daarom adviseren wij altijd een passende dikte voor de functie van uw loods. Dat zullen we hierna uitleggen.

Zoals eerder gezegd, zorgt isolatie voor een constante temperatuur binnen het gebouw. Dit komt omdat de isolatielaag de kou buiten houdt. In de zomer houdt het juist de ergste warmte buiten. Hierdoor hoeven er geen overbodige stookkosten gemaakt te worden. Isolatie voorkomt tevens condensatie en dus op de lange termijn lekkage. Dat scheelt ook weer in onderhoud. Verder houdt isolatie de meeste geluiden buiten, waardoor u rustig kunt werken zonder geluiden van buitenaf. Er zijn dus vele voordelen te noemen van een geïsoleerd wandprofiel.

Finish Building technische tekening geisoleerd wandprofiel

Hoe wordt de isolatiedikte bepaald?

Onze geïsoleerde wandprofielen worden geleverd in meerdere isolatiediktes. De dikte van uw profiel kunnen wij bepalen aan de hand van de functie van uw loods. Wilt u bijvoorbeeld alleen wat spullen opslaan, dan kunt u kiezen voor panelen van 40 mm dik. Heeft u echter het plan om aan het werk te gaan in uw garage of loods en er langere tijd te zitten, dan adviseren wij panelen vanaf 80 mm dik. In onderstaand overzicht geven we aan welke dikte past bij welke functie.

40 mm – Vorstvrije opslag

60 mm – Lichte industrie / opslag / hobbyruimte

80 mm – Lichte industrie / werkplaats

100 mm – Werkruimte incl. kantoor

125 mm – Bouwbesluit werkplaats / bewoning (mantelzorg)

150 mm – Hoge isolatie / ECO neutraal

Hoe dikker de isolatielaag van uw wandprofielen, hoe hoger de isolatiewaarde. Dit wordt ook wel de R-waarde genoemd. Deze waarde bepaalt in hoeverre een product isolerend is. Dit is niet alleen afhankelijk van de isolatiedikte; ook het isolatiemateriaal is hierbij belangrijk. Wij leveren vooral panelen met PIR schuim. Dit heeft een hogere waarde dan bijvoorbeeld steenwol. Een paneel met 60 mm PIR schuim heeft hierdoor een hogere isolatiewaarde dan een paneel met 60 mm steenwol. Onze experts bekijken graag voor uw loods, garage of hal welke isolatiedikte het meest geschikt is, afhankelijk van wat u hierin wilt doen. Op die manier heeft u altijd een passende wand voor uw gebouw!

Diverse soorten geïsoleerde wandprofielen

Bij Finish Building leveren we meerdere soorten wandprofielen met isolatie. Deze verschillen zoals eerder aangegeven in vorm en in dikte. Hieronder zullen we onze profielen uitlichten per stuk.

Finish Building geisoleerde wandprofiel iso 1170 boxrib

Het boxrib sandwichpaneel heeft een boxrib profilering aan de voorzijde. Dat wil zeggen dat er een kleine ribbel in zit. Verder kan deze verdekt bevestigd worden, waardoor er dus geen schroeven zichtbaar zijn.

  • Werkende breedte van 1170 mm
  • Keuze uit Polyester of HPS200 Ultra coating
  • Leverbaar in isolatiediktes van 40 mm of 60 mm
  • Verkrijgbaar in diverse kleuren
Finish Building geisoleerd wandprofiel ISO wand 1060 buitenwand

Het buitenwand sandwichpaneel is een vlak paneel dat verdekt bevestigd kan worden. Hierdoor zijn de schroeven niet zichtbaar. Het paneel is licht geprofileerd, met de keuze uit een boxrib of microrib.

  • Werkende breedte van 1060 mm
  • Keuze uit Polyester of HPS200 Ultra coating
  • Leverbaar in isolatiediktes van 60 mm, 80, 100, 120, 140 en 160 mm.
  • Verkrijgbaar in diverse kleuren
Finish Building geisoleerd wandprofiel golfprofiel 1000 GL

Het Finish golfpaneel heeft een golvend profiel. Door de hoge overspanning heeft u minder gordingen nodig bij de montage. Verder wordt het paneel zichtbaar bevestigd.

  • Werkende breedte van 1000 mm
  • HPS200 Ultra coating
  • Leverbaar in isolatiediktes van 43 mm, 60 mm, 80 mm en 120 mm
  • Verkrijgbaar in diverse kleuren

Het monteren van een geïsoleerd wandprofiel

Een geïsoleerd wandprofiel is eenvoudig te monteren. Bij het afleveren van de wandprofielen, leveren wij ook een montagehandleiding met tekeningen. Op die manier kunt u makkelijker zelf de montage uitvoeren. De zijgevels zijn altijd op maat gemaakt dus die kunnen verticaal tegen het frame gemonteerd worden. Sommige panelen kunnen verdekt bevestigd worden. Dat betekent dat de bevestiging niet zichtbaar is. Voor de voor- en achterkant dient er echter wat zaagwerk te gebeuren, omdat de bovenkant van de nok tot de goot schuin afloopt. Hiervoor kunt u het beste een cirkelzaagmachine gebruiken. Voor meer informatie kunt u het beste kijken bij montage geïsoleerde loods. Daarin wordt stap voor stap beschreven hoe het zelf bouwen van een loods of garage gaat.

Wilt u liever niet zelf bouwen? Dat kan natuurlijk ook. Wij sturen graag een montageteam om de loods of schuur voor u op te bouwen.

Finish Building geisoleerde wandprofielen loods groen kopie

Wilt u meer weten over ons geïsoleerde wandprofiel? Neem dan contact met ons op! Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Het is ook mogelijk om een offerte aan te vragen of om zelf uw loods te ontwerpen. Dan krijgt u meteen een beeld van hoe een eigen loods eruit kan komen te zien. Liever in het echt bekijken? Dat kan ook! In onze showroom in Purmerend hebben wij een demoloods staan, met alle mogelijkheden qua kleuren, beplating en materialen. Wilt u deze komen bekijken om u te helpen bij het maken van uw keuze? Maak dan een afspraak! Wij verwelkomen u graag.

T: 0299 451 265
E: info@finish-building.nl

Meest recente berichten

Wilt u graag weten wat Finish Building voor u kan betekenen?

Direct contact: 0299 - 451 265 van ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur en op za van 09.00 - 13.00 uur